najbolje vino za ribu

Koje Vino Ide Uz Ribu?

Da biste izabrali pravo vino, pre svega morate donekle poznavati ribu koja je na meniju. Treba da znate da li je u pitanju morska ili slatkovodna riba, da li je to riba koja živi u toplim ili u hladnim vodama i slično. Ukus ribe iz hladnih voda je puniji, a meso finije. Što su vode hladnije i dublje, meso je masnije. Rečne ribe su delikatne i sočne, finije od onih koje žive u jezerima. Način kuvanja takođe ima svoju težinu. Pržena na masnoći, pečena ili prelivena slanim sosom, riba će zahtevati vino koje može da podnese masnoću. Sa kremastim sosevima biće Vam potrebno suvo i moćno vino. Ribu ispečenu na roštilju ili u tiganju prati žestoko, suvo ili vrlo suvo vino. Za jednostavne pripreme biće dovoljna voćna vina. Međutim, najsigurnije uparivanje za svaku vrstu ribe ostaje rizling.

Kaže se da riba tri puta pliva: prvi put u vodi, drugi put u ulju i treći put u vinu. I zaista, gotovo svima nama je nezamislivo da tokom jela ribu ne “zalijemo” čašom dobrog vina i time kompletiramo ukusni, lagani riblji obrok.

Iako je lako kombinovati vino sa crvenim mesom (dobro crno vino je uvek pravo rešenje), za ribu sa roštilja to je malo teži zadatak. Najbolje vino za ribu sa roštilja, ako govorimo o celoj ribi (kao što su brancin, orada, itd) ili hobotnici sa roštilja, lignjama na žaru ili kozicama, definitivno je strukturirano belo vino, npr. Pinot Bianco i sl. Suva, gazirana, voćna ili aromatična, čaša dobrog vina idealna je za početak savršene večere na bazi ribe.

Crvena vina sadrže viši nivo tanina koji u interakciji s ribljim uljima na nepcu, može ostaviti metalni ukus u ustima.

Tradicija kaže da je najbolje vino za jelo sa plodovima mora uvek dobro belo vino. Ipak, uprkos tome što je to vrlo rasprostranjena ideja koja se godinama konsolidovala kao fiksna tačka, to je sada mit koji treba razbiti.

Sadašnji trend, u stvari, predviđa „uparivanje vina i ribe“ , gde kad biramo najbolje vino za ribu pažljivo proučavano na osnovu organoleptičkih svojstava, ukusa i pre svega konzistencije pripremljenih jela.

Ribu na osnovu njene teksture delimo na:

  • Nemasnu i pahuljastu ribu (brancin, list i slično).

Fileti ove ribe su tanki i ljuskavi. Uz ovu ribu idu sledeća vina: zelena Valtellina, Pinot Grigio (Italija), Šampanjac, grčka bela vina, portugalska bela vina, Sauvignon Blanc i dr.

  • Riba srednje teksture (pastrmka, som, škrapina, oslić, i slično)

Nešto je čvršće i gušće teksture. Ove ribe idu uz bogatije soseve i uz bela vina snažnih aroma i odležanih u hrastovom buretu: Šardone, kalifornijski Sauvignon Blanc, suvi rizling, Ssuvi Pinot i dr.

  • Mesnata riba (tuna, plava riba, losos, skuša, morski pas, grdobina, sabljarka i slično)

Idu uz bogata bela vina punog ukusa, ali i uz roze, pa čak i neka crna vina: beli Burgundac, suvi rose, italijanski Šardone i dr.

  • Riba intenzivnog ukusa (inćuni, sardele, haringe i slično)

To su slane, aromatične ribe, koje imaju ukus mora. Uz njih idu sledeća vina: Šampanjac, suvi rose, crni Pinot i dr.

najbolje vino za ribu

Kako izabrati najbolje vino?

Najbolje vino za ribu – rečnu

Klasično belo vino, sveže i lagano, svakako se preporučuje uz slatkovodnu ribu.

Pastrmka. Idealno uparivanje ove ribe je sa vinom koje je sa područja na kojem je upecana. To je uvek neki rizling, ali i suva bela vina.  

Štuka i šaran idu uz vina na bazi Šardonea, Rizlinga (bela) ili rose vina. 

Jegulja se često priprema sa crnim vinom, ljutikom i belim lukom, pa uz nju ide isto crveno vino koje se koristi za kuvanje, kao i suvo i robusno belo vino (Šardone), ali i svetlo crveno vino kao Pinot Noir.

Najbolje vino za ribu – morsku

Uz ribu list, bilo da je pripremljena jednostavno ili sa bogatim prilozima, najbolje idu bela vina.

Cipal (narodni nazivi su mu još plavić, brena, crnac, šupljak i samac) se obično služi uz prilično suva i čvrsta bela kao što je Pinot Bianco.

Bakalar. U jednostavnim pripremama ide uz strukturirano belo vino. Poširan ili dinstan u crvenom vinu ide uz roze ili prilično svetla crvena vina.

Losos pripreman sa vrlo laganim umakom ide uz Malvaziju ili Rizling. Pečen na žaru ili pržen na maslacu ide uz svetlo i mlado crveno vino. Sa aromatizovanim sosevima, dobro ide uz Pinot Grigio.

Plodovi mora

Najčešća pratnja mekušaca i rakova je suvo belo vino, pa čak i veoma suvo, jer najbolje pristaje njihovom slanom i jodiranom ukusu. U zavisnosti od ličnog ukusa, za neke ljude idealan izbor je penušavo vino (šampanjac). Sa mekušcima možete piti i suva rose vina, na primer Chiaretto del Garda i slično Uz mešavinu morskih plodova odaberite vino koje nije previše robusno i koje pojačava najvažniju komponentu asortimana (rakovi, škampi, jastozi, kamenice itd). Naravno, za zalivanje mekušaca ništa nije bolje od lokalnog vina regije gde su vađeni iz mora: na jadranskoj obali lagana rustikalnost određenih belih vina biće idealna. Suva vina savršeno se slažu sa hladnim školjkama. 

Jede Vam se riba? Dođite u kafe galeriju bar „Petrus“, izaberite ribu sa menija, a našim vrhunskim kelnerima sa poverenjem prepustite odabir vina koji ide uz nju. Dobrodošli!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pročitaj još novosti iz petrusa

Najukusniji Deserti U 10 Zemalja Sveta

Saveti I Pravila Besprekorne Vinske Usluge

Koje Vino Ide Uz Ribu?