Zašto Je Klub Sendvič Kralj Svih Sendviča?

Definicija klupskog sendviča

Klub sendvič je sendvič od tri kriške tradicionalno prepečenog hleba sa dva sloja narezanog kuvanog živinskog mesa (poput piletine ili ćuretine), šunkom ili prženom slaninom, zelenom salatom, paradajzom i majonezom. Karakterističan je po načinu sečenja: na četvrtine ili dijagonalno na trouglove. Sendviče od “raspadanja” štiti  koktel štapić kojim je proboden svaki sendvič. Savremena verzija klub sendviča podrazumeva tri sloja hleba sa nadevima između njih.

Poreklo i istorijat klupskog sendviča

Poreklo klub sendviča je stvar nagađanja i nepresušnog predmeta rasprave. Ime je verovatno nastalo zbog popularnosti u odmaralištima i seoskim klubovima. Definitivno je postojao u Sjedinjenim Državama do kraja 19. Veka.

Klub sendvič je možda nastao u klubu Union u Nev Yorku. Na tu pomisao nas navodi članak koji se pojavio u “Večernjem svetu” 18. novembra 1889. godine. U njemu je hvaljen sendvič Union Club-a i napisan rani recept: dva prepečena komada graham hleba sa slojem ćuretine ili piletina i šunka između njih, posluženi topli. 

Druga i najpopularnija teorija je zasnovana na podacima “Enciklopedije američke hrane i pića”, gde John F. Mariani navodi da je klub sendvič izmišljen u kuhinjama kluba Saratoga (ekskluzivne kockarnice  samo  za džentlmene) u saveznoj državi Saratoga Springs, Nev York, 1894. godine.  Navodno je u toj kući rođen i čips.

1903. – Najstariji recept za klub sendvič objavila je Isabel Gordon Curtis u knjizi “Good Housekeeping Everyday Cookbook”. U receptu se kaže: Klub sendvič – ravnomerno prepecite krišku hleba i lagano je namažite maslacem. Na jednu polovinu stavite prvo tanku krišku slanine koja je pečena do suva i mekana, a zatim krišku belog mesa ćuretine ili piletine. Potom stavite krug isečen iz zrelog paradajza, a preko druge polovine list zelene salate. Prelijte ih obilnim slojem majoneza i upotpunite ovaj ukusni sendvič sa „celim obrokom“ preostalim komadom tosta. 

1904. – Svetski sajam 1904. u Sent Luisu pomogao je popularizaciji klub sendviča, tako što je nakon njega, četiri  restorana sa velikim renomeom, uključilo ovo jelo u svoje stalne menije.

1929. – Florenece A. Covles je pisala o istoriji klub sendviča u svom kuvaru “Sedam stotina sendviča”, objavljenoj 1929. Godine.

1930-ih – neki istoričari misle da je sendvič prvobitno bio samo dvospratni i da je nastao na dvospratnim klupskim vagonima ranih vozova u Americi koji su putovali od Njujorka do Čikaga 1930-ih i 1940-ih.

Iako izgleda da nema zvaničnog konsenzusa o tome gde i kako je klub sendvič nastao, u istorijskoj literaturi njegovo ime se uvek odnosilo na bilo koji broj klubova članova koji tvrde da su oni prvi koji su ga poslužili.

Šta znači klub u klub sendviču?

„Club“ u klub sendviču nije, kao što mnogi misle, skraćenica za „piletina i zelena salata pod slaninom“ (chicken, lettuce under bacon), mada je to vrlo simpatična koincidencija. Klub sendviči se tako zovu jer su prvi put napravljeni u klubu.

Sastojci klub sendviča

Za jednu osobu, potrebno je: malo narezane pečene piletine ili ćuretine, tri kriške hleba, 4 listića šunke ili pečene slanine, 1 kašika majoneza, 1 paradajz i nekoliko listova (hrskavog, unutrašnjeg dela) salate. 

Osim klasične verzije, u sendvič se mogu dodavati i drugi sastojci (npr. losos i sl.).

Priprema klub sendviča

U tiganju ispeći slaninu tako da bude hrskava. Iseći kriške hleba i tostirati ga. Ispeći piletinu ili ćuretinu, belo meso ili šnicle ili iskoristi ostatke od jučerašnjeg ručka. Način slaganja: dve polovine namaži majonezom, a zatim na njih stavi tanko isečen paradajz i meso po izboru. Zatim treba staviti  po dva lista slanine ili šunke po izboru. Na to se stavi sloj zelene salate. Tako filovane kriške hleba staviti jednu na drugu, a preostalom kriškom hleba ili tosta treba preklopiti prethodno poslagane namirnice. Po želji se sendvič može iseći na četvrtine ili dijagonalno po pola kako bi se dobili trouglovi. 

Kako se služi klub sendvič?

Klub sendvič se razlikuje od običnog sendviča po tome što on ima tri kriške hleba, a običan sendvič ima dve kriške hleba. Obično se služi uz salatu od kupusa ili salatu od krompira, a često se ukrašava kiselim krastavcem. Zbog visokog sadržaja masti i ugljenih hidrata u hlebu, slanini i prelivu, klub sendviči su ponekad kritikovani kao nezdravi. Godine 2000. Burger King se našao na udaru zbog svog pilećeg klub sendviča, koji je sadržavao 700 kalorija, 44 grama masti (devet zasićenih), i 1.300 miligrama natrijuma, kao i trans masti iz friteze.

Prilično je besmisleno jesti klub sendvič sa viljuškom i nožem. Umesto toga, treba čvrsto držati sendvič (u sredini i prema kraju sendviča) kako nadevi ne bi iskliznuli. 

Klub Sendvič je karakterističan po svom obliku. Služi se isečen na četvrtine ili polovine u trouglastom obliku i po pravilu se služi topao.

Dođite u kafe galeriju bar „Petrus“ i počastite se najboljim klub sendvičima u gradu. Dobrodošli!

Pročitaj još novosti iz petrusa

Prolećni Kokteli Koje Preporučujemo

Desertna Vina: Najbolja Kombinacija uz Cheesecake

Koje Meso Najbolje Ide Uz Crveno Vino?