Koliko Volite Da Je Vaš Burger Pečen?

Hamburger je sendvič koji se sastoji od pečene pljeskavice od mlevenog mesa koja se obično stavlja u presečenu lepinju. Hamburgeri se često služe sa zelenom salatom, slaninom, paradajzom, lukom, kiselim krastavcima, sirom i začinima.

Tradicionalni hamburger se pravi od mlevenog goveđeg mesa. To može biti dobar obrok sa visokim sadržajem proteina, posebno ako se radi o mesu krava koje su se hranile prirodno  – ispašom na livadi. Govedina je jedan od najboljih izvora vitamina B12, neophodnog za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i energije. To što je hamburger često tretiran kao nezdrava hrana, uglavnom je zbog dodataka – masnoća kao što su slanina, majonez itd.

Koji burger je bolji: sa tradicionalno debelom ili sa stišnjenom pljeskavicom?

U principu ne morate da birate između ova dva. I jedan i drugi su ukusni, a tajna je u načinu njihove pripreme: u gvozdenom tiganju na roštilju. Ovako je bilo kojoj vrsti burgera omogućeno da se peče u sopstvenom soku. Tako ostaju vlažni i sočni i imaju blago dimljeni ukus.

Kako napraviti savršeni burger?

  1. Izaberite pravo meso

Najbolji burgeri napravljeni su od svežeg mlevenog goveđeg mesa. Kupovinom gotovih (svežih ili smrznutih) burgera rizikujete da nisu dovoljno sveži, da je meso mešano sa mesom drugih životinja i da začini nisu dobro izabrani ili izbalansirani. 

Da bi burger bio još bolji, napravite mešavinu goveđeg mesa koristeći kombinaciju jednakih delova mesa od grudi i od buta. Dobri burgeri se takođe mogu u potpunosti napraviti i od volovskih ramena i vrata. To meso je veoma ukusno, sa dobrim balansom od 80% mesa i 20% masti. 

  1. Ne mešajte meso više nego što je potrebno

Ovo je zbog toga što želimo da dobijemo kompaktni burger. Da biste optimizovali sočnost, držite meso u ruci tek toliko da formirate pljeskavicu. Začinite samo spoljašne strane burgera, što vam takođe pomaže da ne gnječite meso predugo. Nakon oblikovanja pljeskavice, koristite samo so i biber da biste naglasili ukus mesa. I začinite lagano.

  1. Pecite hamburger u gvozdenom (najbolje tučanom) tiganju na vrhu roštilja.

Ne stavljajte meso direktno na roštilj, već ga pecite u veoma zagrejanom gvozdenom tiganju na roštilju. Na ovaj način možete bolje kontrolisati temperaturu, a i sok od mesa neće iscuriti sa roštilja.

  1. Nemojte zatezati ni pritiskati burger

Stalno pritiskanje burgera tokom pečenja čini da on gubi mnogo soka. 

  1. Poslužite burger na mekoj lepinji

Hleb je druga najvažnija stvar u hamburgeru posle izbora mesa. Prepolovljena lepinja treba da bude sveža i da dozvoli da se prilikom zagriza burgera, oseti ukus svakog zalogaja. Ako želite da prepečete polovine lepinje, učinite to pre pečenja burgera. U suprotnom biste mogli spaliti lepinju ili hamburger (ili oboje).

  1. Koristite sve začine koji su po Vašem ukusu

Razmislite o tome šta je to što Vaš burger Vama čini savršenim. Neko npr. ne voli da stavlja zelenu salatu ili paradajz, zato što on jako omekša lepinju i odaje utisak pokvašenosti hamburgera.

  1. Izbor sira

Ako volite švajcarski sir, gaudu ili čedar, možete ga koristiti. Vrsta sira je, kao i začini, stvar ličnog ukusa. Ipak, bilo bi dobro da je to neki od sireva koji se lepo tope.

burger

Vrste burgera

Postoje brojne varijante burgera:

Čizburger – sa topljenim sirom,

Vegetarijanski hamburger – sa zamenama za meso (obično na bazi soje ili drugih mahunarki),

Burger od slanine – sa topljenim sirom i kriškom slanine,

Halal hamburger – gde je životinja zaklana na način prihvatljiv za muslimane,

Havajski hamburger – sa kriškom ananasa,

Chivito – bogato napunjeni hamburger iz Urugvaja i mnogi drugi.

Vrste burgera prema vremenu pečenja

Razlikujemo tri vrste burgera prema stepenu njihove pečenosti, a to su:

  • Blago, tj. slabo pečen burger

Peče se tako da mu je unutrašnja temperatura oko 55-60˚C.

 Vreme pečenja treba da bude oko 5 minuta po jednoj strani.

Ovaj burger bi trebalo da ima ispečenu spoljašnjost sa vrlo sočnim i toplim, crvenim (više sirovim) centrom. Postoje ljudi koji su oprezni sa ovim tipom burgera, jer se ne peče do kraja i predlažemo da razmislite da li je ovo tip burgera za Vas.

  • Srednje pečen burger

Peče se tako da mu je unutrašnja temperatura oko 60-65˚C. 

Vreme pečenja treba da bude oko 6 minuta po jednoj strani.

Srednje pečen burger imaće ružičastu sredinu i smeđu boju spolja (sa malo ugljenisanja u tragovima). Ovo je popularan način pečenja burgera jer je i dalje veoma sočan. Takođe, pomaže u ublažavanju zabrinutosti gostiju oko bezbednosti hrane.

  • Prepečen ili reš pečen burger

Peče se tako da mu je unutrašnja temperatura oko 70+˚C.

Vreme pečenja treba da bude oko 8-9 minuta po jednoj strani.  

Ovaj burger će imati smeđu boju i spolja i iznutra (biće bez ružičaste boje). Iako većina veruje da će ova temperatura dati vrlo suv burger, sa odgovarajućom mešavinom govedine, mogli biste se iznenaditi. Definitivno mu ne nedostaje sočnosti ili ukusa.

Za razliku od govedine, pileće i ćureće burgere uvek treba dobro ispeći (bez ružičaste boje u sredini). Pečene pljeskavice od lososa trebale bi biti neprozirne u sredini. 

Ukoliko ne želite da rizikujete da li ćete uspeti da napravite burger pečen upravo onoliko koliko Vi volite, imajte poverenja u naše kuvare. Dovoljno je da dođete u kafe galeriju bar „Petrus“ i naručite burger po Vašoj meri. Dobrodošli!

Pročitaj još novosti iz petrusa

Prolećni Kokteli Koje Preporučujemo

Desertna Vina: Najbolja Kombinacija uz Cheesecake

Koje Meso Najbolje Ide Uz Crveno Vino?