Prolećni Kokteli Koje Preporučujemo

Kako se vreme prolepšava, ništa nije bolje od ispijanja koktela koji osvaja ukuse proleća, dok sedite napolju na već pomalo zaboravljenom suncu. Svima nam je poznato da je proleće jedno je od najiščekivanijih doba godine. Sneg se otopio, sunce sija, zemlja oživi i ponovo je prijatno biti napolju.

Vreme ovakvih velikih vremenskih promena je takođe i vreme da promenimo neke navike u ispijanju nekog pićenca i da razmislimo o prolećnim koktelima, koji će probuditi naše nepce iz zimskog setnog dremeža. To znači da bi ova pića trebala da budu lakša, sa svežim sastojcima, uključujući začinsko bilje i voće. Prolećni kokteli se po pravilu lako mešaju, a isto tako lako i ispijaju. Kada završite sa prolećnim čišćenjem i dok planirate organizaciju svoje bašte ili letnjeg odmora, odvojite vreme da sednete na terasu uz osvežavajuće piće. Mi ćemo Vam predložiti neke od prolećnih koktela, a Vi među njima pronađite svoj omiljeni.

RUSSIAN SPRING PUNCH

Ovaj prolećni koktel sastoji se od vodke, svežeg soka limuna, likera créme de cassis, šećernog sirupa, kupina i Prosecco-a. Ovo je jako osvežavajuć koktel sa prijatnom notom kiselo-slatke trešnje i višnje.

RASPBERRY ELDERFLOWER COLLINS

Sastoji se od džina, maline, svežeg soka limuna, sirupa od zove i sode. Takođe je veoma osvežavajuć koktel, a njegova lagana nota zove i maline će iznenaditi i oduševiti Vaše nepce.

MARGARITA

Margarita sadrži šećerni sirup, svež sok limete, liker od narandžine kore i ima savršen balans slatko-kiselog ukusa limete sa primesama soli i tekile. Ovaj koktel je idealan za proleće, ali je možda i jedan od najmisterioznijih prolećnih koktela od svih, jer niko zapravo ne zna pravu priču o njegovom nastanku. Mnogo je teorija, od stvaranja ovog koktela u čast glamurozne plesačice Mardžori King (bila je alergična na sva druga alkoholna pića osim na tekilu), do verovanja da je dobila ime po Riti Hejvort u Tihuani 1940-ih (Ritino pravo ime je bilo Margarita Canine). Ali možda je najverovatnije objašnjenje da je ova mešavina soli, limete i tekile bila evolucija popularnog meksičkog recepta koji već postoji. Kako god da je nastao i ko god da je došao na tu ideju, njegova delikatna ravnoteža limete sa primesama soli, citrusa i tekile ga je učinila jednim od najpopularnijih koktela na svetu. 

MOJITO

Mojito classic sadrži beli rum, limetu, svežu nanu, žuti šećer i sodu. Ovo je veoma osvežavajući slatkasti koktel sa notom svežine citrusa i sveže nane.

Poreklo mohita se žestoko osporava; neki veruju da su ovu mešavinu ruma, limete, šećera i nane izmislili afrički robovi u poljima šećerne trske na Kubi. Drugi tvrde da je stvoren da izleči epidemiju skorbuta na floti elizabetanskog mornara Sir Francisa Drakea dok je bio na Karibima. Ali ako ostavimo na stranu poreklo, ovaj bezvremenski koktel postao je dobro poznat i imao je prvi tračak slave kao omiljeno piće pisca Ernesta Hemingveja.

Za ljubitelje voćnih ukusa predlažemo dodavanje voća po izboru (malina, jagoda, borovnica ili kupina) i uživanje u slatkasto-voćnom koktelu FRUIT MOJITO.

AMERICANO

Sastojci ovog neodoljivog klasika su Campari, martini rosso, soda i biter grejp.

Ovaj italijanski koktel datira iz 1860-ih, kada ga je njegov tvorac Gaspare Campari dodao na meni u svom baru u Milanu. Ako niste probali Campari (nacionalno piće Italije), ovaj koktel je dobar način da se upoznate sa njim. Gorak ukus likera upotpunjen je slatkim vermutom i omekšan gaziranom vodom, stvarajući osvežavajući napitak poput proleća. 

VODKA SPRITZ

Ovaj koktel čini mešavina vodke, Italian Red Vermouth-a i tonika od zove. Jednostavno, neodoljivo i savršeno prolećno piće. 

LIMONCELLO SPRITZ

Koktel koji će učiniti da se osećate kao da se nalazite na italijanskoj obali u proleće. Sastoji se od Limonccello-a, svežeg limuna, nane, Prosecco-a i sode. Limoncello Spritz nije samo koktel koji nam je potreban – to je koktel koji zaslužujemo. 

KIR ROYAL

Koktel sa lagano slatkim ukusom trešnje, koji nas vraća u detinjstvo u vreme kada smo se penjali na komšijino drvo i sladili se krišom ovim slatkim voćem. Sastoji se od mešavine likera od trešnje i Prosecco-a.

HEMINGWAY DAIQUIRI

Ovaj koktel se pravi od belog ruma, svežeg soka od grejpa, likera od trešnje i svežeg soka limete. Interesantna je priča o nastanku ovog koktela. Naime, romanopisac je svratio u bar El Floridita u Havani, nedaleko od hotela u kojem je živeo tokom većeg dela 1930-ih. Na izlasku je primetio barmena kako pravi novi ukus  Daiquiri-a. Budući da Hemingway nikada nije mogao tek tako da prođe pored pića, on ga je probao. Barmen je koktel koji je tada napravio nazvao po njemu.

 

Ukoliko želite pun doživljaj proleća i eksploziju njegovih mirisa i ukusa na svom nepcu, posetite kafe galeriju bar „Petrus“ i prepustite se uživanju u prolećnim koktelima. Živeli!

Pročitaj još novosti iz petrusa

Prolećni Kokteli Koje Preporučujemo

Desertna Vina: Najbolja Kombinacija uz Cheesecake

Koje Meso Najbolje Ide Uz Crveno Vino?