Tortilja, Buritos i Takos – Sličnosti i Razlike

Mora se priznati da u prvi mah svaki od ovih meksičkih specijaliteta podseća na onog drugog. Upravo iz tih nedoumica proizilazi zaključak da je potrebno malo više se pozabaviti ovom tematikom i objasniti koje su to sličnosti, a koje razlike između ovih primamljivih, aromatičnih i autentičnih jela.

Meksička kuhinja koju odlikuje mnoštvo ukusa i boja, karakteristična pikantnost i zanimljive kombinacije, lako se probila na svoje visoko pozicionirano mesto među najomiljenijim kuhinjama sveta. Gotovo u svakom većem gradu sveta možemo naći restorane gde se služi meksičko jelo, rame uz rame sa italijanskim i kineskim. Od 2010. godine je čak i pod zaštitom UNESCO-a.

Većina današnjih meksičkih jela bazira se na spoju starosedelačke tradicije Asteka i Maja s kulinarskim trendovima koje su doneli španski kolonisti. Danas je meksička kuhinja rezultat uticaja iz raznih delova sveta. 

Tortilja

Tortilja predstavlja kamen temeljac centralnoameričke kuhinje. To je kružni beskvasni hleb, koji su prvi napravili autohtoni narodi Centralne Amerike, pre kolonizacije. Kukuruzne tortilje postoje mnogo duže od onih od pšeničnog brašna (pšenicu su doneli Španci iz Evrope). Dakle, ako želite da pripremite što je moguće autentičnije meksičko jelo, kukuruzne tortilje su generalno pravi način. To je takođe zbog činjenice da je kukuruz glavni sastojak meksičke kuhinje, što je slučaj već hiljadama godina.

Osim što imaju drugačiji izgled, tortilje od kukuruza manje su čvrste od tortilja od brašna. Dok su tortilje od brašna obično bele. Tipična kukuruzna tortilja je bliža žućkastoj boji. Takođe, tortilje od kukuruza obično su manje od tortilja od brašna. Primarni razlog za to je što kada pripremite veću kukuruznu tortilju, postoji veći rizik da se raspadne. Dakle, kako bi bile dovoljno čvrste da zadrže razne tradicionalne nadeve, moraju ostati kompaktne. Ako vam ikada zatreba jaka tortilja za sve vaše nadeve (bez straha od pucanja i pada u krilo dok jedete), onda je tortilja od pšeničnog brašna generalno najsigurniji način.

Za razliku od kukuruznih tortilja, tortilje od brašna se jednostavno pripremaju kod kuće, bez potrebe za teško dostupnim sastojcima. Sve što vam treba je dobra presa za tortilju, kao i pšenično brašno i voda. To je zapravo neverovatno jednostavan proces pripreme. Pšenično brašno samo pomešajte sa vodom, pre nego što dodate prstohvat soli i umesite smesu u testo. Presom za tortilje oblikujte ovo testo u sopstvene domaće tortilje.

Bez tortilja je nemoguće napraviti burito, tacose, enchiladu i druge specijalitete meksičke kuhinje. Tortilje lako možete napraviti sami kod kuće, a možete ih kupovati i gotove u prodavnicama.

Koje tortilje su zdravije?

Prilično je opšteprihvaćeno da su kukuruzne tortilje hranljivija opcija u odnosu na tortilje od pšeničnog brašna. To je iz više razloga: imaju veći sadržaj vitamina, manje ugljenih hidrata i više vlakana.  

Međutim, tortilje od integralne pšenice vremenom postaju sve popularnije. Ovo je zdravija sorta tortilje od belog pšeničnog brašna, jer je zapravo proizvod od celog zrna, ima veću nutritivnu vrednost i veći sadržaj vlakana.  

S druge strane, kukuruzne tortilje su opcija pogodnija za oboljenje celijakiju. Kukuruz ne sadrži gluten, što nije slučaj sa pšeničnim brašnom (integralnim ili prerađenim na neki drugi način).

Buritos

Buritos je meksičko jelo i spada pod najpopularniju vrsta meksičke hrane. Sastoji se od velike tortilje od pšeničnog brašna sa punjenjem omotanim oko njega koji formira cilindar. Upravo to ga razlikuje od takoa, gde se tortilja jednostavno savija oko punjenja. Tortilje od brašna ponekad se lagano peku na žaru ili na pari kako bi omekšale i učinile ih fleksibilnijima. U Meksiku su meso i prženi pasulj ponekad jedini nadevi. U Sjedinjenim Državama, nadevi od buritoa mogu uključivati kombinaciju sastojaka poput pirinča u meksičkom stilu ili običnog pirinča, prženog pasulja ili pasulja, zelene salate, peršuna, usitnjenog mesa, gvakamola (sos od avokada), sira, pavlake i raznog povrća. Varijacija na temu je “mokri” burito, a razlika je u tome što se služi prekriven sosom i to obično ljutim. Veličina buritoa varira.

meksičko jelo

Takos

Takos je tradicionalno meksičko jelo kod koga je, za razliku od burita nadev potpuno obavijen tortiljom, vidljiv je i smešten je u blago savijenu tortilju kao u neku posudu. To je, zapravo, kukuruzna ili pšenična tortilja presavijena ili omotana oko punjenja. Sadržaj nadeva kod takosa je najčešće meso (govedina, svinjetina, jagnjetina, piletina, morski plodovi idr.), luk i sveži sok limete. Služi se uz tadicionalni preliv od salse, luka i korijandera.

To je najreprezentativnije „predjelo“ meksičke kuhinje i može se naći u svim delovima Meksika, kao i u meksičkim restoranima širom sveta.

Ukoliko želite da osetite jedinstveni ukus meksičke hrane i na trenutak pomislite da se nalazite u toj divnoj zemlji, posetite kafe galeriju bar „Petrus“  i prepustite se gastronomskom uživanju. Dobrodošli!

Pročitaj još novosti iz petrusa

Prolećni Kokteli Koje Preporučujemo

Desertna Vina: Najbolja Kombinacija uz Cheesecake

Koje Meso Najbolje Ide Uz Crveno Vino?