Desertna Vina: Najbolja Kombinacija uz Cheesecake

Zavodljivi desert po imenu Cheesecake

Cheesecake je zavodljivi, slatki desert koji se sastoji iz dva ili više slojeva. Donji sloj je podloga koja se sastoji od drobljenog ili mlevenog keksa, pomešanog sa malo putera i mleka ili soka. Glavni i najdeblji sloj čini mešavina mekog, svežeg sira (obično je to krem sir, mladi sir, maskarpone ili rikota), šećera, jaja i raznih aroma (u zavisnosti od željenog ukusa deserta). Ova poslastica može biti pečena ili nepečena, a služi se rashlađena. Vizuelna privlačnost Cheesecake-a se postiže dodavanjem završnog, površinskog sloja u vidu voćnog preliva, šlaga, čokoladnog sirupa i sl.

Drevna verzija kolača od sira možda je bila popularno jelo još u staroj Grčkoj. Najranije svedočanstvo koje spominje ovu poslasticu je knjiga o umetnosti pravljenja kolača od sira koju je napisao grčki lekar Aegimus u 5. veku pre nove ere. Engleski naziv cheesecake koristi se tek od 15. veka, a kolač se razvio u svoj savremeni oblik tek negde oko 18. veka. Savremeni kolač od sira dolazi u dve različite vrste – kao pečeni kolač od sira i kao kolač od sira sa nekuvanim krem sirom na podlozi od mrvljenih keksića ili grahama. Ova vrsta kolača od sira izmišljena je u Sjedinjenim Državama.

Cheesecake je kolač koji je rado viđen na stolovima širom sveta. Tako su poznate različite varijante ovog deserta vezane upravo za podneblje na kome su zastupljene. Na primer, u Japanu se pravi u stilu suflea i to od krem sira, putera, šećera i jaja i ima prozračnu, klimavu strukturu. U Južnoj Africi se pravi od šlaga, krem sira i želatina, a često se pravi i sa likerom Amurala. Na Filipinima je ovaj kolač karakteristične ljubičaste boje zbog divnog ljubičastog krompira koji se zove ube. U Rusiji se zove “Vatruška” i u obliku je prstena punjenog svežim sirom. Sjedinjene Države imaju nekoliko različitih recepata za kolače od sira i to obično zavisi od regiona, kao i od kulturnog porekla osobe koja ga pravi.

Uparivanje vina sa Cheesecake-om

Koliko god ovo zvučalo jednostavno, uparivanje vina sa desertima nije tako lako. Međutim, kada se uradi dobro, dostižete nirvanu. Postoji opšte pravilo kada se vino uparuje sa desertom, a to je da se desert upari sa slađim vinom nego što je on sam sladak. Bez obzira da li uživate u suvim, poluslatkim ili slatkim vinima, ona se mogu odlično slagati sa desertima kako bi nadoknadili slatke note deserta. Cheesecake i vino mogu činiti savršen duo i u potpunosti zabaviti Vaša čula.

Sedam vina koja odlično idu uz Cheesecake

Vino i sir su odlični zajedno. Stoga ne čudi da vino i kolač od sira nude sjajne kombinacije.

Sedam vina koje odlično idu uz Cheesecake su:

1. Slatki rizling

Klasični Cheesecake najbolje je uparen sa rizlingom, šampanjcem i drugim penušavim vinima. Slatki rizling obično ima visok nivo kiselosti, što preseca slatkoću deserta. Tako je Cheesecake prijatan tokom celog jedenja.  

2. Šeri

Šeri se pravi od belog grožđa i ima raskošnu boju mahagonija i glatku teksturu koja pomaže da se kremasta tekstura dobro spusti.

 3. Prosecco

Prosecco je lagano italijansko vino koje se odlično slaže sa brojnim jelima. Jako dobro ide uz ovaj desert jer njegova kiselost i različit stepen slatkoće podižu kremasti ukus torte od sira i pojačavaju suptilni ukus Cheesecake-a.

4. Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc ima note limete, zelene jabuke, breskve i marakuje i one, kao i idealna kiselost vina nesumnjivo mogu da uravnoteže voćne prelive koje kolač od sira može imati.

5.  Moscato

Mnogi gastronomski stručnjaci ga smatraju pobednikom u uparivanju vina sa Cheesecake-om. Ovo belo desertno vino je poznato po svojoj slatkoći sa notama breskve, cveta narandže i nektarine. Pri tome je vrlo osvežavajuće, niskoalkoholno i slatko, pa se sjajno slaže sa svim vrstama kolača od sira.

6. Port

Port je slatko desertno vino, koje obično ima note kupine, karamele, maline, cimeta i čokoladnog sosa. Svojom kiselinom ovo vino poboljšava ukus Cheesecake-a.

 7. Širaz

Širaz je puno vino tamne boje i često se opisuje kao snažno i teško. Ima note bibera, tamnog voća, ljubičice, kupine, borovnice, čokolade, začinskog bilja i maslina.

Najbolje kombinacije desertnih vina uz različite ukuse Cheesecake-a

Cheesecake od vanile

Uz ovakav kolač od sira, najbolje ide slatki Rizling ili Sauvignon Blanc i nesuva vina koja nude dodir slatkoće i nagoveštaja dinje medljike i zlatne ukusne jabuke.

Cheesecake od meda

Uz kolač od sira od meda potrebno je vino sa dozom slatkoće i dosta kiselosti. Najčešće su to Moscato ili suvi Rose. 

Cheesecake od čokolade

Čokoladni Cheesecake treba upariti sa Ruby port-om, koji je prilično voćan i jednostavan. 

Cheesecake od jagode ili višnje

Ne možete pogrešiti sa Rizlingom. Takođe, možete upariti ove voćne kolače od sira sa Sauterne-om, Muscatel-om ili čak slatkim šampanjcem. 

Cheesecake od limuna

Uparivanje kolača od sira sa limunom je teško jer ukus limuna ima tendenciju da izbaci aromu limuna i uopšte citrusa iz bilo kog propratnog vina. Probajte Moscato ili ekstra suvi Prosecco.

Jede Vam se Cheesecake? Dođite u kafe galeriju bar „Petrus“, uparite ovaj zavodljivi desert sa nekim od vina iz naše bogate vinske karte i pronađite svoj idealan spoj. Dobrodošli!

Pročitaj još novosti iz petrusa

Prolećni Kokteli Koje Preporučujemo

Desertna Vina: Najbolja Kombinacija uz Cheesecake

Koje Meso Najbolje Ide Uz Crveno Vino?