KONTAKT

+381 66 323424

petrus@petruscaffe.com

Trg Slobode 4,
21000 Novi Sad,
Serbia

Restoran “PETRUS”, smešten u samom srcu Novog Sada, u ulici Modene 1-3, evropski je restoran, poznat po vrhunskom meniju, a nudi različite vrste domaće i internacionalne kuhinje. Jela su rezultat kontinuiranog istraživanja i napravljena su od sastojaka najvišeg kvaliteta. 

Organizovan je kao idealan porodični restoran, ali i kao restoran za doručak i branč. Faktor koji čini razliku svakako je ugostiteljska usluga: od kvalifikovanog osoblja, konobara i kuvara, koji uslugom ispunjavaju sva očekivanja, do kombinacija ukusa i kreativnih tehnika kuvanja koje će Vaše najvažnije trenutke učiniti nezaboravnim.

O IMENU RESTORANA

PETRUS je tvrđava u Srbiji koja se nalazi 11 kilometara severoistočno od današnjeg Paraćina, kod sela Zabrega. Smeštena je na uzvišenju koje sa tri strane okružuje reka Crnica, dok je sa četvrte (zapadne) strane zaštićena veštačkim šancem. Petrus je bio središte pogranične (krajiške) oblasti srpske države u XIV veku i kontrolisao je vezu pomoravlja sa dolinom Timoka. Ova tvrđava predstavlja jedno od najvećih brdskih utvrđenja podignutih u Srbiji tokom XIV i XV veka, radi zaštite od Osmanlija. Njegovi gospodari su bili savremenici cara Dušana i kneza Lazara, župan Vukoslav i njegov sin Crep.

Danas je Petrus većim delom u ruševinama, ali je bila živo mesto sve do 1413. godine od kada seže poslednji podatak o njoj, kada ju je zajedno sa većim brojem tvrđava zauzeo Bajazitov sin Musa. Tvrđava je zapuštena ili tada ili posle propasti srednjevekovne Srbije 1459. godine. Na mestu Petrusa je možda postojalo utvrđenje još u vreme Rimljana, a svakako u VI veku kada je bila rimsko utvrđenje pod Justinijanom.

Tokom X veka Petrus je bio stecište monaha isposnika, a u doba Stefana Nemanje je zajedno sa okolinom predstavljala jedinu oblast na desnoj strani Velike Morave koja je stalno bila pod njihovom vlašću. Car Dušan je sredinom XIV veka dodelio županu Vukoslavu oblast oko Petrusa, a takođe se smatra da je on i podigao utvrđenje koje je danas vidljivo. Posle njegove smrti upravu nad tvrđavom preuzima sin Crep od kad ima malo istorijskih podataka.

LEGENDE VEZANE ZA PETRUS

U narodu je sačuvano mnogo predanja, a jedno od njih je da je Petrus kao granično utvrđenje države kneza Lazara upozoravao signalima kneza u Kruševcu i to tako što je, ukoliko je uočena neka osmanska četa, u Petrusu paljena velika vatra koja se videla u selu Lešju kod Manastira Presvete Bogorodice gde je monah Dionisije, brat vojvode Crepa, odmah palio drugu vatru koja bi se videla u Stalaću. Stalaćka posada je tada odmah palila treću vatru koja se videla u Kruševcu čime je knez onda bio obavešten.