Kako Spremiti Najbolje Palačinke?

Palačinke su uvek u modi! Ovo jednostavno, originalno jelo pleni svojom posebnošću i svima nam pomisao na njega mami osmehe na licu. Priprema se zaista jednostavno, a sastojke uglavnom imamo u frižideru u svako doba.

Bilo da se serviraju kao ukusan doručak ili filovane pa pohovane (ili zapečene u rerni) kao ručak, kao večera ili naprosto kao desert, palačinke uvek mogu da budu vrhunski prilagođen obrok. Mogu se praviti slane ili slatke, a mogućnosti koje pružaju za različite ukuse su beskrajne. Naše je samo da pustimo svojoj kreativnosti na volju, zabavimo se praveći ih i na kraju, naravno, uživamo u njihovom ukusu. 

Pripremaju se zaista brzo i jednostavno i uvek su dobra alternativa za iznenada najavljene goste. Ako ste nekada probali da ih napravite, pa je uspeh izostao, nemojte odustajati. Možda je tajna samo u nekom od malih trikova koje Vam niko nije rekao. Svako od nas zaslužuje da pronikne u te male tajne i nastavi da neguje svoju ljubav prema palačinkama ili čak postane kralj ili kraljica palačinki. Nadamo se da će Vas ovaj blog inspirisati za to.

6 glavnih saveta za pečenje najboljih palačinki

Ukoliko želite da iznenadite i oduševite porodicu ili prijatelje i napravite najbolje palačinke, sledite naše savetei:

  •  Koristite najbolji tiganj koji imate

Naš savet je, svakako, da ne trčite odmah da kupujete novi tiganj. Prvo proverite da li neki od onih koje već imate dovoljno dobar i ne lepi se. Ukoliko dođete do zaključka da Vam je neki tiganj baš odgovarajući, savetujemo da ubuduće njega koristite samo za palačinke, da ga ne biste oštetili pripremom neke druge hrane (npr. omleta ili hamburgera). To može biti tučani tiganj (od livenog gvožđa), aluminijumski, emajlirani  ili tiganj koji je iznutra obložen keramikom. U svakom slučaju, tiganj bi trebalo da bude takav, da prilikom pečenja, sam „pusti“ palačinku da se odlepi od njega. Najlakše je raditi sa tiganjem bez lepljenja. Ipak, svaki tiganj u početku treba malo zauljiti ili zamastiti puterom. 

  • Pecite palačinke u vrelom tiganju

Jedan od najboljih saveta za pečenje najboljih palačinki: neka se tiganj stvarno zagreje! Zvuči logično, ali ne radimo to uvek dosledno. Ako tiganj nije dovoljno vruć, naša palačinka se neće peći, nego „kuvati“, a to nije dobro. To je najveći razlog zašto nam prva palačinka gotovo nikada ne uspeva. Ali, nedovoljno vruć tiganj nije jedini razlog neuspele prve palačinke. To se dešava i zato što se još nije formirao sloj masti.

Kada pečete palačinku u vrelom tiganju, dolazi do reakcije u kojoj se jaje učvršćuje i testo za palačinke pretvara u najukusniju palačinku. Kada se to brzo dogodi u vrelom tiganju, palačinka se lako odlepi sa dna. Osim toga, palačinka u tačkicama postaje smeđa i možete lako da je okrenete na drugu stranu.

Naš savet za vruć tiganj: prihvatite da prva palačinka neće uspeti.  Iskoristite je kao priliku za učenje da biste dobili pravu temperaturu u tiganju i „masni sloj“ na dnu. Ostatak će sigurno uspeti!

  • Ostavite testo da odmara

Još jedan dobar savet za pečenje palačinki: ostavite testo da se odmori neko vreme. To daje glutenu vreme u vašem testu da uspostavi više međusobnih veza. Do stvaranja glutena dolazi odmah kada dodate mleko u mešavinu za palačinke. Ako ostavite testo da se odmori, vaše palačinke će postati još čvršće i elastičnije, što će olakšati njihovo pečenje. Ali koliko dugo treba da ostavite testo da se odmori? U frižideru najmanje sat vremena. Poželjno je i duže. Testo za palačinke možete držati u frižideru i nekoliko dana, biće jednakog kvaliteta.

  • U početku se pridržavajte recepta, jer je odnos namirnica važan

Složićemo se da je kod iskusnih kuvara „odokativna“ metoda određivanja količine sastojaka sasvim u redu. Ali dok ne steknete dovoljno iskustva, najbolje je da se pridržavate recepta, jer je to garancija uspeha.  Na primer, ukoliko u vašem testu ima više jaja, palačinke će biti žilave, ako ih ima manje, palačinke će se cepati. I količina mleka takođe utiče na čvrstinu palačinke. Nađite neki od recepata na Internetu i neka avantura počne!

najbolje palacinke

  • S vremenom postanite fleksibilniji i dajte sebi slobodu izbora

Činjenica je da palačinke možete peći na sto različitih načina. Neko voli tanke, dok drugi preferiraju malo deblje palačinke. Zato je najbolje s vremenom postati  fleksibilniji pri njihovom pečenju.

Kod pripreme testa, vrsta mleka nije od krucijalnog značaja. Može to biti punomasno, bezmasno mleko, mleko bez laktoze, pa čak i biljno (bademovo, kokosovo ili sojino) mleko.

Isto je i sa brašnom: neko više voli belo, neko integralno brašno. Neko voli da doda arome u testo (limunovu koru, rum ili vanilu). U tom smislu, recept možete prilagoditi svom ukusu.

Možete se igrati, pa smesu za palačinke podeliti u manje posude i u svaku dodati neku drugu prehrambenu boju. Tako možete peći jednobojne, ali i šarene palačinke, koje će uneti vedrinu u Vaš dan i iznenaditi i obradovati Vašu porodicu i prijatelje. Pogotovo decu.

  • Puter ili ulje čine vaše palačinke ukusnijim

Masnoća u testu čini palačinke kremastijim i daje im puniji ukus. Malo putera ili ulja takođe osigurava da Vaše palačinke lepo porumene, da ne budu tvrde ni gorke.

  • Budite agilni pri pečenju

Posvetite se pečenju i u njega uložite dozu koncentracije. Brzina, hitrost, spretnost i okretnost su osobine koje su dobrodošle pri pečenju palačinki. Proces pečenja se odvija prilično brzo i potrebna je dobra organizacija, kako bi sve teklo po planu i bez zastoja.

Naravno, pri tome ne treba da budete opterećeni, već naprotiv, nastojte da se zabavite. Pustite neku lepršavu muziku i uskladite ritam svojih pokreta sa njom i videćete kako ćete ih ispeći začas i bez po muke! Kad steknete dovoljno iskustva, ni pečenje palačinki u dva tiganja istovremeno Vam neće predstavljati nikakav problem.

Ukoliko ipak nemate dovoljno vremena da ih spremate, a želite da počastite sebe i svoje prijatelje porcijom najboljih palačinki, posetite kafe galeriju bar „Petrus“ i prepustite taj posao profesionalcima. Dobrodošli!

Pročitaj još novosti iz petrusa

Prolećni Kokteli Koje Preporučujemo

Desertna Vina: Najbolja Kombinacija uz Cheesecake

Koje Meso Najbolje Ide Uz Crveno Vino?