Koje Meso Najbolje Ide Uz Crveno Vino?

Crveno vino se dobija fermentacijom šire crnog grožđa. Boju dobija od biljnog pigmenta zvanog antocijan koji se nalazi u pokožici grožđa i ta boja tokom godina postaje sve manje i manje intenzivna. Stara crvena vina su prozračna i svetla.

Zašto je zdravo piti po čašu crvenog vina dnevno?

Zbog svog blagotvornog uticaja na ljudsko zdravlje, mnoga ispitivanja su uvrstila crveno vino tj. čašu dnevno u hranu, a ne u piće. Prilikom njegovog umerenog konzumiranja smanjuje se učestalost srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Od svih polifenola koji imaju blagotvoran zdravstveni učinak na ljudski organizam, u vinu je najzastupljeniji procijanid, koji spada u izvesnu vrstu kondenzovanog tanina, kakav se takođe može naći i u zelenom čaju i tamnoj čokoladi, a koji se najčešće dovodi u vezu sa smanjenjem holesterola.

Crveno vino je, dakle, bolje od belog zbog čitavog niza prednosti koje može doneti onima koji ga piju, kao što su: 

– usporavanje starenja,

– usporavanje razvoja tumora,

– antiinflamatorna svojstva; 

– prevencija kardiovaskularnih bolesti itd.

Klasično pravilo uparivanja mesa i vina

Po klasičnom pravilu koje svi znamo, vina treba spariti sa hranom na ovaj način: uz riblje i belo meso poslužuje se belo vino, a uz crveno meso – crveno vino.

Ovo pravilo ne važi uvek, zaista!

Mnogi od nas greše u kombinacijama jer se fokusiramo na boju vina, a poenta je, zapravo, u kiselinama i taninima.

Hrana sa visokim nivoom kiseline, savršeno se slaže sa vinom sa prevalentnom kiselinom, koja ističe citrusne note.

Masna hrana se savršeno slaže sa vinom sa visokim sadržajem tanina, jer mast odlično balansira gorak i blago opor ukus jako taninskih vina.

Osnovni saveti kako se spajuju meso i crveno vino

Pre nego što Vam damo nekoliko saveta kako da kombinujete svoja omiljena jela sa pravim vinom, želimo da Vam damo dva opšta pravila koja uvek važe:

Kompleksna i razrađena jela treba kombinovati sa podjednako složenim, robusnim i odležanim vinima koja nisu preplavljena ukusom hrane.

U delikatnim i laganim jelima ne bi trebalo da dominiraju previše važna i aromatična vina – njih treba da ih prate mlada i lagana vina.

Kombinacije raznih vrsta mesa sa crvenim vinom

Kao što znate, vino mora da prati jelo, a ne da ga “uguši”. Govedina i jagnjetina, jednostavno pečene ili kuvane, zahtevaju najbolja crvena vina. Kada se dugo kuvaju i obogaćuju umacima ili sosovima, potrebno im je snažno vino, sposobno da ih pojača. Uz topla jela treba poslužiti više voćna vina, dok hladno meso preferira taninska vina, sa izraženom kiselinom, ili puna vina. Leti je moguće uz kriške hladnog mesa dodati veoma sveža, roze  ili voćna vina.

Generalno, uz crveno meso kao što su kobasice, rebarca, odresci i slično, preporučujemo crno vino sa mnogo konzistentnijim telom kao što je Nero d’Avola ili Sirah. Ovakva vina, malo strukturiranija, koriste se za kontrast najmasnijem i najukusnijem mesu.

Crveno vino sa ribom i belim mesom

Uopšte nije tačno da sva crvena vina imaju visok sadržaj tanina i da nisu jako kisela: u mladim i svežim vinima (od grožđa sa niskim sadržajem tanina), neodležanim u bačvi, oseća se kisela komponenta. Ova funkcija Vam omogućava da lako kombinujete neka crvena vina sa ribom i belim mesom. Među crvenim vinima koja se savršeno slažu sa ribljim jelima nalazimo, na primer, Pinot Noir. Isto važi i za belo meso koje se savršeno slaže sa crnim vinima kao što su Barolo ili Chianti.

Još jedan važan savet koji želimo da Vam damo je sledeći: vino ne treba obavezno da bude upareno sa vrstom jela, već sa njegovim dominantnim ukusom. Na primer, ako u jelu imate crveno meso, a uz njega je pretežno kiseli sos, vino će biti upareno sa njim, a ne sa vrstom mesa.

Crveno vino sa govedinom

Klasično uparivanje: puna, baršunasta ili više voćna, sva crvena vina dobro idu uz govedinu, u zavisnosti od toga kako se ona sprema. 

Uopšte, govedina se odlično slaže sa mladim i mirisnim crnim vinima. U svakom slučaju, finoća odabranog vina mora da ide ruku pod ruku sa finoćom mesa. Uz nedovoljno kuvano ili čak sirovo meso (karpačo ili tartar) biće servirano veoma jako vino; uz pečenje ili meso sa roštilja, manje odlučno vino, ali sa prstohvatom snage. Uz sjajno pečenje, izbegavajte stara vina, koja će umesto toga savršeno pratiti sočan biftek. Na kraju, uz kuvano meso možete predložiti svetlocrveno vino ili probati hrabro uparivanje sa suvim belim vinom (Chardonnay ili Sauvignon) po mogućnosti odležanim u hrastovim buradima.

Crveno vino i svinjetina

Uopšteno govoreći, crvena vina se odlično slažu sa svinjetinom, jer se proteini mesa dobro kombinuju sa taninima, umanjuju gorak ukus vina i tako ga čine harmoničnijim. Svinjsko meso, pošto je jakog ukusa, ide uz puna i strukturirana vina.

Crveno vino i ovčije meso

Jagnjetina, jaretina i ovčetina sa roštilja ili pečena, odlično idu uz fina crna vina. Savršen primer predstavlja kombinacija jagnjećeg buta i Sassicaia-e. Jagnjeći kotleti, uglavnom masniji, zahtevaju vino punog tela. Vino mora biti prilagođeno vrsti i konzistenciji mesa. Uz veoma nežno jagnjeće pečenje možete popiti Cabernet; sa pečenom ovčetinom jačeg ukusa, bolje će proći robusnije vino. 

Crveno vino sa pečenom piletinom

Jelo od pečene piletine služi se uz crna vina kao što su crveni Pinot Noir, crveni Beaujolais ili crveni Sancerre.

Crveno vino sa roštiljem

Na bazi belog mesa, roštilj se bolje slaže sa veoma voćnim svetlim crvenim vinima, a mogu se koristiti i mlada vina, posebno burgundska, tačnije Beaujolais ili Game sa aromama trešnje.

Ako je Vaš roštilj baziran na crvenom mesu, bolje je da pribegnete snažnim vinima odležanim u buradima koja zahvaljujući svojoj drvenastoj noti pariraju aromama mesa.  

Kao što ste videli, kombinacije vina i hrane su praktično beskonačne, kao i etikete našeg podruma u kafe galeriji baru „Petrus“. Ali ne brinite, jer će Vas u izboru voditi veoma iskusno osoblje, koje će moći da Vas posavetuje u vezi sa najboljim izborom vina uz odabrano jelo.

Pročitaj još novosti iz petrusa

Prolećni Kokteli Koje Preporučujemo

Desertna Vina: Najbolja Kombinacija uz Cheesecake

Koje Meso Najbolje Ide Uz Crveno Vino?